Wie ik aan het zijn was

‘Wat u voelt is slechts een echo van het voorval,’ zei hij, en weg was hij. Peer Daels op de rug. Ik keek hem na tot om de hoek. Voorzichtig stond ik van het houten bankje op en liep naar de spiegel. Ik wachtte tot ik weer kleur kreeg en mijn gelaat neutraliseerde.
Ik schrok. Voor één nanoseconde was ik in contact met het meisje dat hij in mij zag en even zo snel verdween het weer.

Wie ik aan het zijn was - Anne van VeenOver de auteur

Anne van Veen (1983) studeerde in 2006 als actrice/kleinkunstenaar af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. In 2007 trad ze voor het eerst op met haar liedjesprogramma Anne. Kort daarop verscheen haar eerste album Bij Mij, waarvan de titelsong is uitgeroepen tot ‘nieuwe klassieker’. In 2013 bracht zij onder haar eigen label Ansjobiz haar tweede album uit: Tegengif. Anne speelt in Nederland, Vlaanderen en Zuid-Afrika.

Wie ik aan het zijn was - Anne van Veen

Iedereen had talent, iedereen had een soortgelijk school-en-jeugdtheater-cv en iedereen was de leukste thuis; ik was er een uit velen. Maar ík, zei hij, ik zou het niet nodig hebben om naakt over het toneel te fladderen, ik was verfijnd, ik was bijzonder.

Wanneer de 18-jarige Alma Fischer wordt toegelaten tot de Toneelacademie stort ze zich vol overgave in de subcultuur van samengebalde ambities en frustraties. Al gauw wordt ze opgemerkt door haar docent; een zonderlinge, charmante vijftiger, van wie Alma volledig in de ban raakt. De schijnbaar veilige en gedisciplineerde biotoop van de academie wordt hoe langer hoe troebeler en de rollen beginnen te schuiven; totdat het spel volledig escaleert.

In Wie ik aan het zijn was kiest Van Veen voor klassieke thema’s – zoals de haat/liefde voor de stad en het platteland, en de delicate relatie tussen leraar en leerling. Uniek is echter haar bijzondere en hedendaagse uitwerking ervan, die deze coming-of-age-roman tot een eigenzinnig en confronterend debuut maakt.

Wie ik aan het zijn was - Anne van Veen

Omslag Studio Marlies Visser | Formaat 13,5 x 21,5 cm | Uitvoering paperback met flappen | Omvang 208 blz.
Prijs € 17,50 | Verschijnt april 2015
NUR 301 | ISBN 978 94 92037 10 7